Vrouw in toekomst ‘korter en dikker’


Vrouwen zullen door de evolutie korter en dikker worden. Dat beweren Amerikaanse onderzoekers.

Lange, slanke vrouwen bevolken advertenties en de catwalks bij modeshows. Maar misschien niet lang meer. Dat zegt de Amerikaanse onderzoeker Stephen Stearns in het vaktijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Stearns analyseerde de gegevens van meer dan 2200 vrouwen en kwam tot de conclusie dat vrouwen bezig zijn dikker en kleiner te worden. Er is ook goed nieuws: vrouwen worden de komende generaties veel gezonder. Ze krijgen vooral minder hart-en vaatziekten. Ook zullen vrouwen eerder vruchtbaar zijn en komt de menopauze later.

Vanwege de enorme vooruitgang van de moderne geneeskunde in de afgelopen jaren vragen sommige wetenschappers zich al een tijdje af of de evolutie van de mens eigenlijk nog voortduurt. Hun redenering: In het verleden hebben ziekten geleid tot het voortijdig sterven van mensen. Wie gevoelig was voor deze ziekten kon zich dus niet voortplanten. Dit had als voordeel dat alleen de sterkste genen werden doorgegeven.

Maar vandaag de dag overleven veel mensen voormalige dodelijke ziektes, zodat het evolutie-effect op zijn minst zou worden beperkt.

Stearns en zijn collega’s zijn het daar niet mee eens: Hoewel de natuurlijke selectie een minder belangrijke rol speelt, loopt de evolutie nog steeds door. Vrouwen die bijzonder goed zijn aangepast aan de moderne leven, krijgen meer kinderen, zodat bepaalde eigenschappen nog steeds worden doorgegeven.

Om deze stelling te testen, gebruikte Stearns de gegevens van de Framingham-studie, waarin sinds 1948, informatie over gezondheid en leefstijl van de bewoners van de stad Framingham in Massachusetts worden verzameld.

In de gegevens zochten Stearns en zijn mede-onderzoekers vooral naar eigenschappen van vrouwen met veel kinderen. En die waren er. Gemiddeld waren deze vrouwen kleiner en sterker gebouwd. Ze hadden bovendien een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk. Daarnaast was hun vruchtbare leven langer dan bij slanke en grotere vrouwen.

Als deze trend zich nog tien generaties voortzet, zullen vrouwen in de 24e of 25e eeuw gemiddeld twee centimeter korter en een kilo zwaarder zijn dan vandaag, voorspelt Stearns.

Ouderwets achterwerk. Foto: AllyGirl520
Ouderwets achterwerk. Foto: AllyGirl520