Vrouw herkent trouwe man


Je komt als vrouw een leuke man tegen. Mooie gelaatstrekken, vierkante kaaklijn, symetrisch gezicht. Zou hij een trouwe man zijn? Volgens een Australisch onderzoek is de kans daarop minder dan bij een man die wat minder goed bedeeld is qua uiterlijk. Vrouwen zouden dat ook onbewust weten en van die kennis gebruik maken bij hun keuze voor een man.

Mannelijke en vrouwelijke proefpersonen kregen foto’s van elkaar te zien en ze moesten een vragenlijst invullen over hun trouw. Vervolgens werden de foto’s aan het andere geslacht getoond. Daarbij bleek dat de vrouwen masculine mannen (die er aantrekkelijker uitzagen) als minder trouw inschatten. Die mannen blijken volgens hun vragenlijsten ook iets vaker geneigd tot een slippertje.

Mannen konden ontrouw niet afzien aan de foto’s en volgens de vragenlijsten hadden knappe vrouwen ook niet vaker affaires dan minder mooie exemplaren.

Volgens de onderzoekers ligt de oorzaak in hoe verschillend mannen en vrouwen hun verleidingspotentieel gebruiken. Mooie mannen zetten hun knappe kopjes juist in om veel bedpartners te vinden, aantrekkelijke vrouwen proberen met hun verleidelijk uiterlijk juist die ene kerel aan de haak te slaan. De neiging tot ontrouw van knappe kerels is een verlengde van deze neiging.

Het onderzoek wordt uitgebreid beschreven in het vakblad Biology Letters.