Vrouw heeft 27 contactlenzen in oog

Nooit jeuk gehad?


zeventien contactlenzen

Een 67-jarige Britse vrouw heeft medische geschiedenis geschreven door liefst 67 contactlenzen te verliezen in haar oog. Artsen vonden de lenzen toen ze de vrouw klaarmaakten voor een operatie. Ze waren samengeklonterd tot een blauwige massa, bijeengehouden door een slijmerige substantie die ooit oogvloeistof was.

De artsen, die over hun ontdekking schreven in de British Medical Journal, wisten de lenzen te verwijderen, wat de vrouw een ‘comfortabeler gevoel’ in haar oog gaf. Ze had al 35 jaar een abonnement op lenzen die je een maand inhoudt en dan weggooit. Soms was ze er eentje kwijt, maar dan nam ze gewoon een nieuwe.

De meeste lenzen waren van redelijk recente datum. De vrouw had staar en dacht dat het geïrriteerde gevoel in haar oog bij die oogaandoening hoorden. Toen de artsen haar klaarmaakten voor een operatie en de verdoving in het oog wilden spuiten, ontdekten ze de lenzen. Ze besloten die eerst te verwijderen, voor ze de operatie konden uitvoeren.

Dat duurde iets langer dan verwacht, aangezien ze steeds maar nieuwe lenzen bleven vinden, waaronder een stapel van zeventien, hierboven op de foto. Het is niet ongewoon dat oogartsen een verloren lens terugvinden onder het ooglid, maar dit is van een andere orde. De artsen begrijpen niet goed hoe de vrouw met een dergelijke hoeveelheid plastic onder haar ooglid kon leven.

De enige verklaring die de oogartsen kunnen geven, is dat de vrouw diepliggende ogen heeft. Daardoor had ze misschien wat meer ruimte voor verloren lenzen dan een ander. Toch is het opmerkelijk, de meeste dragers van contactlenzen ondervinden grote irritatie als een lens dubbel vouwt en in een ooghoek terechtkomt. De vrouw zegt die niet te hebben gevoeld

Dat kunnen de artsen ook niet uitleggen. Net zo min waarom de vrouw niet een gigantische oogontsteking heeft gekregen. De vraag ‘waar dacht ze dan dat de lenzen waren gebleven’ wordt in het artikel in BMJ ook niet beantwoord.