Vrouw haalt 18 wormen uit haar oog


Wormen die ogen infecteren komen bij mensen zelden voor. Een 26-jarige Amerikaanse vrouw dacht dan ook dat ze gewoon een stofje of een wimper in haar linkeroog had. Maar ze schrok flink toen ze in haar oog wreef en daarna geen wimper maar een worm op haar vinger ontdekte.

Geen dikke regenworm, maar toch een beestje met een lengte van anderhalve centimeter.
Omdat ze bang was dat de parasiet haar zicht zou vernielen of haar gezicht of brein zou verlammen, ging ze op internet zoeken naar anderen die hetzelfde hadden meegemaakt – maar vond niemand.

Ze ging naar een optometrist en die haalde nog eens drie kleine, doorzichtige wormpjes uit het oog, en stuurde ze naar een laboratorium voor onderzoek. In de drie weken daarna haalde de vrouw zelf 14 wormen uit haar oog.

Drie experts onderzochten de wormen onder de microscoop. Het onderzoek duurde maanden, omdat de wormen bewaard waren in formaline en DNA-analyse daardoor onmogelijk was geworden. Uiteindelijk concludeerden ze dat het ging om Thelazia gulosa, een worm die voorkomt in de ogen van vee. Eén van hen herinnerde zich namelijk een wetenschappelijk artikel dat hij ooit las daarover in een tijdschrift uit 1928.

Het is de eerste keer dat de parasiet bij mensen is waargenomen. Oogwormen infecteren verschillende diersoorten, van vee tot huisdieren, maar bij mensen komen ze zelden voor. Als het al voorkomt, dan meestal bij kinderen en ouderen omdat die meer moeite hebben om vliegen uit hun ogen te houden. Vliegen eten de larven, landen op de ogen van dieren waar ze tranen en ander vocht drinken. Daar laten ze de larven achter, die daar opgroeien.

De wormen veroorzaken irritantie en ontsteking, maar de symptomen gaan meestal weg als de parasiet is verwijderd. In erge gevallen kunnen ze wel het hoornvlies beschadigen en zelfs blindheid veroorzaken. De Amerikaanse had geen last van blijvende schade. Ze hoopt dat andere patiënten iets zullen hebben aan wat de onderzoekers leerden door haar geval.