Vrouw explodeert tijdens operatie


laser

Lasers worden tegenwoordig voor allerlei medische toepassingen gebruikt. Zo zet een ziekenhuis in Japan het geconcentreerde licht in om cellen te verwijderen die zich tot tumoren zouden kunnen ontwikkelen. Dat deden ze recent door de laser te richten op de baarmoedermond van een vrouw. Alleen raakte zij door de behandeling van de regen in de drup.

De laser was net bezig cellen weg te branden, toen een explosie plaatsvond. De vrouw raakte daardoor aan haar onderzijde verbrand. De Japanse gezondheidsdienst heeft het incident onderzocht en brengt rapport uit. Daarin staat te lezen dat de laser goed werkte en er geen alcohol was gebruikt om instrumenten te ontsmetten. Dus moet de explosie door de vrouw zelf zijn veroorzaakt, concluderen ze.

Het meest waarschijnlijk is dat de vrouw tijdens de procedure een scheet heeft gelaten. Het methaan daarin explodeerde door de warmte van de laser. Voor soortgelijke behandelingen raadt de dienst dan ook aan om in het vervolg eerst ‘al het gas te laten ontsnappen’, door een vochtig gaasje in de juiste gebieden te stoppen.