Vrolijk? Slecht geheugen!


Onze stemming is van invloed op ons geheugen, tonen Amerikaanse onderzoekers aan.

Ben je op een feestje aan het praten met iemand die telkens de draad van het gesprek kwijtraakt? – Hoe heet je ook alweer? Je werkt als advocaat, wat leuk! Uh, ja, dat heb ik al drie keer gezegd. Kun je nog een keer je naam herhalen? – Dan betekent dat niet dat perse dat deze persoon heel dom is of gewoon niet geïnteresseerd. Gek genoeg, kan het een signaal zijn dat hij of zij het juist ontzettend naar zijn zin heeft.

Een vrolijke bui maakt je helaas wel een beetje onnozel

Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van de Universiteit van Missouri. Mensen die vrolijk zijn, zouden moeite hebben met het onthouden van dingen die ze net hebben gehoord. Volgens de onderzoekers is dit de eerste studie ooit die aantoont dat een positieve stemming een negatieve invloed heeft op het werkgeheugen.

Voor het onderzoek peilden de onderzoekers de stemming van proefpersonen voor en na het tonen filmpje. Sommige proefpersonen kregen een videofragment te zien van een Stand-up Comedy Show. Terwijl anderen moesten kijken naar een instructiefilmpje over hoe je een vloer moet leggen. De ‘Comedygroep’ bleek inderdaad in een betere stemming te zijn dan de ‘Vloerengroep’.

Vervolgens werden beide groepen onderworpen aan een geheugentest. In deze test kregen de proefpersonen een serie nummers door een koptelefoon te horen met een tempo van vier nummers per seconde. Op het moment dat de tape onverwachts stopte moesten de proefpersonen de laatste zes nummers die ze hadden gehoord opnoemen. De ‘Comedygroep’ bracht het er significant slechter van af dan de vloerengroep.

Een goed humeur is dus slecht voor het werkgeheugen, maar wel goed voor de creativiteit, zo werd eerder aangetoond. Welke les zouden we hieruit kunnen trekken?

Bron: Cognition and Emotion. Foto: Chris Leachman, Dreamstime