Vrolijke bui maakt creatief


Kijk je op je werk weleens naar een grappig YouTube-filmpje, voel je dan niet al te schuldig. Het maakt je namelijk creatiever.

Zoek je naar een innovatieve oplossing voor een probleem, kijk dan eerst naar een grappig filmpje of zet een vrolijk muziekje op. Een positieve stemming vergroot namelijk je creatieve vermogen, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Western Ontario.

Creatief
Mensen worden creatiever als ze eerst iets leuks hebben gezien of gehoord. Foto: Yuri Arcurs, Dreamstime

Voor dit onderzoek werden proefpersonen door muziek- en filmfragmenten in een bepaalde stemming gebracht. Uiteraard werd eerst onderzocht van welke fragmenten proefpersonen eigenlijk vrolijk en somber werden. De ‘vrolijke’ groep kreeg een opbeurend muziekje van Mozart te horen, en kreeg een komisch filmpje te zien van een lachende baby. De ‘sombere’ groep kreeg een droevig muziekfragment te horen uit de film Schindler’s List, en kreeg een video onder ogen van een aardbeving. De controlegroep kreeg filmpjes en muziekfragmenten voorgeschoteld, die geen invloed hadden op hun stemming.

Vervolgens werden de proefpersonen onderworpen aan een taak waarmee creativiteit werd gemeten: ze moesten visueel, complexe patronen herkennen in een serie foto’s. De vrolijke proefpersonen presteerden beter op deze taak dan de sombere of neutraal gestemde proefpersonen. Heb je een brainstorm met collega’s of zoek je een creatieve oplossing voor een probleem, zorg er dan voor dat je vrolijk bent. Niet vrolijk van Mozart of van lachende baby’s? Kies dan iets uit wat wel bij je past.

Onderzoeker Ruby Nadler speculeert zelfs dat dit de reden is dat mensen grappige filmpjes kijken in de tijd van de baas. Het maakt ze creatief, en daardoor presteren ze beter. Ogenschijnlijke tijdverspilling betaalt zich dus vanzelf terug.

Bron: Psychological Science. Credit: Yuri Arcurs, Dreamstime