Vrolijk van friet


Beetje down? Stuk chagrijn? Geen nood, ga snel naar de snackbar en bestel een friet. Met mayo, satésaus of ketchup, dat mag je helemaal zelf weten.

Wetenschappers hebben ontdekt dat je van de gebakken aardappelreepjes vrolijker wordt. Ze denken dat de overvloedige koolhydraten in het voedsel iets met je stemming doen, of dat de smaak en geur van friet worden geassocieerd met ‘gelukkige tijden’, zoals een vakantie aan zee.

Een onderzoek, in opdracht van de Britse ‘Aardappel Raad’ en uitgevoerd door Aston University in Birmingham, vroeg zestig mannen en vrouwen te kijken naar een vijf minuten durende film. Daarin waren beelden te zien van de atoombom op Hiroshima, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Niet echt een onderwerp waar je heel vrolijk van wordt.

Doet ook wonderen voor een veel te slanke lijn.
Doet ook wonderen voor een veel te slanke lijn.

De helft van de proefpersonen mocht vervolgens met een tijdschrift de gedachten eventjes verzetten, terwijl de andere helft een lekker bord friet voorgezet kreeg.

Beide groepen werd gevraagd om een uitgebreide vragenlijst in te vullen voor en na de film en na het friet eten of lezen. Daarmee moest de stemming van de deelnemers worden vastgesteld.

Uit de vragenlijsten bleek dat de deelnemers na het zien van de film behoorlijk teneergeslagen waren. Maar de groep die vervolgens de frietjes had gegeten, voelde zich al snel weer een stuk beter. De mensen die het tijdschrift hadden gelezen waren nog altijd down.

Nu willen de onderzoekers uiteraard gaan testen waar dat goede gevoel door komt. Zijn het de patatten of is het de stemming die we er mee associëren?