Vrolijk lopen maakt vrolijk


Onderzoeker Johannes Michalak van de Universität Hildesheim (Duitsland) houdt zich al jaren bezig met de menselijke loop. Hij ontdekte eerder dat je aan iemands loopje kunt zien of hij of zij depressief is. Gelukkige mensen hebben een lichtvoetigere tred en bewegen hun benen meer.

Nu komt hij met het nieuws dat je door anders te lopen, jezelf vrolijker kan maken. Je stemming beïnvloedt niet alleen je loop, je loop beïnvloedt ook je stemming. Daartoe werd een groep proefpersonen op een loopband gezet. Ze kregen via een ingenieus systeem aanwijzingen om vrolijk dan wel depressief te lopen.

Tegelijk kregen de proefpersonen een reeks bijvoeglijke naamwoorden te horen, bijvoorbeeld ‘mooi’ of ‘angstig’. Naderhand werd iedereen een geheugentest afgenomen: welke woorden herinnerden ze zich nog? Daarbij viel het op dat mensen die depressief hadden gelopen, zich meer negatieve woorden herinnerden. Bij de mensen die vrolijk hadden gelopen, was het omgekeerd, die wisten meer positieve woorden.

Uit andere tests blijkt dat depressieve mensen een beter geheugen hebben voor negatieve zaken dan positieve. Datzelfde mechanisme kun je dus blijkbaar oproepen door een bepaalde manier van lopen. Ergo: je manier van lopen beïnvloedt je kijk op de wereld.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.