Vroegtijdige rimpels: geen teken snelle veroudering


Rimpels maken een gezicht interessant. Toch kunnen vroegtijdige gezichtgroeven behoorlijk verontrustend zijn.

Het druist niet alleen in tegen de ‘eeuwige jong obsessie’, maar roept tevens de vraag op of je met een relatief oud uiterlijk ook niet lichamelijk ouder bent ten opzichte van je leeftijdgenoten?

Nee, beweren Canadese onderzoekers van de Universiteit van Toronto. Je kunt er tot tien jaar ouder uitzien dan je werkelijke leeftijd, en even gezond zijn als je jong ogende leeftijdgenoten. Zie je er echter meer dan tien jaar ouder uit, dan kan dat wel een teken zijn van een slechtere lichamelijke of geestelijke gezondheid.

De onderzoekers lieten 125 proefpersonen, variërend in leeftijd van 30 tot 70 jaar, vragenlijsten invullen over hun mentale en lichamelijke gezondheid. Van alle proefpersonen werden vervolgens foto’s gemaakt, die door medische specialisten beoordeeld werden op leeftijd.

‘Artsen en psychologen kijken tijdens een intake vaak hoe oud een patiënt eruitziet om een inschatting te kunnen maken van iemands gezondheid,’ aldus de onderzoekers. Van een dertiger met een grijze coupe en veel rimpels verwacht je al snel dat deze persoon iets onder de leden heeft, of veel stress heeft gehad. Maar die vooroordelen zijn volgens de onderzoekers dus nergens op gebaseerd. Ouderdomstekenen zijn geen indicator voor iemands lichamelijke of geestelijke gezondheid.

Bron: Journal of General Medicine

Follow Faqtman on Twitter