Vroeggeboren, dan minder geld


dreamstime_xs_13936883

Kinderen die te vroeg worden geboren, hebben later vaak minder goede banen en daardoor minder inkomen. Tot deze conclusie komen onderzoekers van de University of Warwick (GB) na een studie van 15.000 mensen die tussen 1958 en 1970 werden geboren. Al deze mensen kwamen ter wereld na een zwangerschap van 28 tot 42 weken.

De mensen werden beoordeeld aan de hand van het gezinsinkomen, de sociale klasse waartoe ze behoorden, hun werk en hun eigen perceptie van hun financiële situatie.

Uit het onderzoek bleek dat ze vaker dan gemiddeld een baan hadden waarbij ze met hun handen werkten (32,5 procent, tegen 25 procent gemiddeld) en dat ze 24 procent meer kans hadden om werkloos te zijn. Hun inkomen lag 14 procent onder het gemiddelde.

De uitkomst van de studie is niet verbazingwekkend. Uit eerder onderzoek is al naar voren gekomen dat te vroeg geboren baby’s het slechter doen op school en vaker gedragsstoornissen hebben. Dat vertaalt zich naar een kleinere kans op een goede vervolgopleiding en uiteindelijk een kleinere kans op een baan met een hoog inkomen.

In Nederland is 7,8 procent van de kinderen vroeggeboren, wat in ons land is vastgesteld op eerder dan 37 weken na de conceptie. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende ethnische groepen, zo hebben Marokkaanse vrouwen een kleinere, en Surinaamse vrouwen een grotere kans op een te vroege baby.