Vroege mens graveerde al


Mensen zijn al meer dan een half miljoen jaar in staat om mooie, rechte lijnen te graveren in harde oppervlaktes. Dat lijkt niet zulk groot nieuws, maar voor wetenschappers die de oermens bestuderen is het een sensationele vondst. Onderzoekers van de universiteit Leiden ontdekten in schelpen uit de collectie Dubois N-vormige patronen die zijn gemaakt door voorlopers van de homo sapiens.

Eugene Dubois was een Nederlandse wetenschapper die rond 1890 op Java een verzameling voorwerpen aanlegde die door oermensen op het eiland zijn gebruikt. De meeste van deze voorwerpen liggen tegenwoordig in het museum Naturalis in Leiden. Daaronder deze schelpen, uit het plaatje Trinil.

Ze zijn zo’n 430.000 tot 540.000 jaar geleden door mensen open geboord. Ook is het lijnenraster op de schelpen gekrast. De lijnen zijn opmerkelijk recht en waarschijnlijk gemaakt met een haaientand. Waarom de lijnen werden aangebracht is niet duidelijk. Misschien als versiering, misschien uit verveling.

Hoe dan ook, deze rechte lijnen zijn 300.000 jaar ouder dan eerdere rechte lijnen die zijn gevonden. Dat betekent dat we ons beeld van deze vroege voorvader moeten herzien. Onhandig was hij/zij in ieder geval niet.