Vroege Bulgaren sneden lijken doormidden


oude bulgaren

Bij opgravingen in een 6000 jaar oude nederzetting van vroege Bulgaren vonden archeologen iets opmerkelijks: lijken die door iemand doormidden waren gesneden voor ze werden begraven. In de buurt van de huidige Bulgaarse stad Provadia is een grote opgraving aan de gang van een stadje gesticht door zoutwerkers. Die vulden hun dagen met het opdiepen van zout uit een zoutmeer. Dat kookten ze vervolgens in de vorm van bakstenen.

De archeologen troffen aan de rand van het stadje graven aan waarin mensen lagen die overduidelijk doormidden waren gesneden na hun dood. Van sommige lijken vonden ze de benen niet, alleen het bovenlichaam lag in het graf. Behalve vreemd waren de Bulgaren van het stadje ook rijk. Dankzij de florerende zouthandel konden ze goud en edelstenen kopen, die vaak werden meegegeven in het graf.

Verder troffen de archeologen koperen naalden aan in de graven. Van dit gebruik is ook niet bekend wat de oorsprong is. Wellicht om je onder- en bovenlichaam in het hiernamaals weer aan elkaar te naaien?