Vroeg opstaan maakt gelukkig


foto: Flickr.com/Alan Cleaver

Volgens het oud Hollandsche spreekwoord ‘de morgenstond heeft goud in de mond’ kan je maar beter vroeg opstaan om het maximale uit je dag te halen. Volgens Renee Biss, promovenda aan de Universiteit van Toronto, klopt dit als een bus. Mensen die vroeg opstaan, zijn gezonder en gelukkiger.

Biss liet 435 jongeren tussen de 17 en 38 jaar oud en 297 ouderen tussen de 59 en 79 een vragenlijst beantwoorden met vragen over emoties, gezondheid en hun slaappatroon. Uit het onderzoek bleek dat jongeren het liefst uitslapen terwijl ouderen graag vroeg opstaan. Tegen de de tijd dat we 60 jaar oud worden, zijn we allemaal ochtendmensen.

Uit de gegevens blijkt ook dat ochtendmensen een fijner leven hebben, ze vinden zichzelf gelukkiger, gezonder en hebben een beter sociaal leven. Dit komt volgens onderzoekster Biss doordat de meeste sociale activiteiten ’s morgens zijn. Ze vertelt LiveScience: “Een avondmens dat iedere ochtend vroeg naar school of werk moet, is de hele werkweek ongelukkig omdat hij of zij vroeg op moet.”

Is je leven te druk om eerder te gaan slapen, dan heb je vast vaak last van een ‘sociale jetlag’. Uit eerder onderzoek bleek dat bijna 96 procent van de mensen zich niet uitgerust voelt. En dat daar wordt je dan weer ongelukkig, ongezond en dik van. Tijd om meer te gaan slapen dus. Biss heeft een wetenschappelijk verantwoord plan om je slaapritme weer onder controle te krijgen: “Een constant ritme zorgt ervoor dat je iedere dag op dezelfde tijd wakker wordt. Toch nog problemen met de wekker? Zet je alarm eerder en ga eerder naar bed en zorg dat je in de ochtend blootgesteld wordt aan natuurlijk licht.”