Vroeg avondeten: minder snel kanker


avond

Volgens Spaanse wetenschappers is er een bewezen verband tussen het tijdstip van het avondeten en de ontwikkeling van twee soorten kanker. Mensen die vóór 21.00 uur eten hebben daardoor een bijna 20 procent lager risico op prostaat– en borstkanker dan mensen die later eten.

Voor de studie, gepubliceerd in het tijdschrift International Journal of Cancer, heeft een team van het Barcelona Institute for Global Health talloze gegevens vergeleken. Zij analyseerden de informatie van 621 prostaat- en 1205 borstkankerpatiënten en spraken met die patiënten over hun levensstijl en eetgewoonten. Die gegevens vergeleken ze met de antwoorden van 872 gezonde mannen en 1.321 gezonde vrouwen.

De resultaten zijn dat dagelijkse eetritmes een rol spelen bij het risico op kanker. Als de cijfers in andere onderzoeken worden bevestigd, moet hiermee rekening worden gehouden in aanbevelingen voor kankerpreventie, adviseren de onderzoekers. Van bijzonder belang zijn de bevindingen voor Zuid-Europeanen, die hun avondeten meestal pas ver op de avond nuttigen. Maar ook voor Nederlanders, die steeds later eten.