Vrijwel alle dieren ruften


egel

Waar Twitter wel niet goed voor is: via een tweet zijn biologen wereldwijd begonnen aan het samenstellen van een lijst van welke dieren allemaal scheten laten. De score tot nu toe, zeventig diersoorten laten zeker weten wel eens een scheetje. Daaronder honden, slangen, miereneters en luipaarden. De antwoorden komen van biologen die met deze dieren werken en dus wel eens een geurtje ruiken.

De antwoorden op het spontane onderzoek worden door een student in de VS bijgehouden op een openbare Google spreadsheet, zodat andere biologen de lijst kunnen raadplegen, mocht dat nodig zijn. Het lijkt er tot nu toe op dat alleen vissen en vogels geen scheten laten, hoewel een bioloog volhoudt dat hij bij een parkiet een verdachte geur heeft geroken.

De gemeenschap van dierenkundigen is zo enthousiast over dit onverwachte staaltje internationale samenwerking, dat er een tweede tweetronde is opgestart, rond de vraag of alle dieren overgeven. Ook hier lijkt het antwoord dat de meeste soorten wel eens eten terugsturen naar de mond. Sommige soorten, zoals gorilla’s, eten dat vervolgens enthousiast weer op. Anders is het zonde.

Het meest ontroerend zijn toch wel egels. Ja, ze laten scheten, weet een Britse onderzoekster te melden. Maar ze geven ook wel eens over. Als je ze meeneemt in de auto en te wild rijdt, want dan worden ze wagenziek.