Vrijheid nekt vrouwen


Vrouwen geboren tussen 1946 en 1950 die in de voormalige DDR zijn opgegroeid, leven duidelijk langer dan vrouwen die aan de andere kant van het prikkeldraad, in West-Duitsland hun eerste stapjes zetten. De reden? In het westen gingen veel meer vrouwen van deze generatie roken dan in het oosten. Nu, 60 jaar later, vertaalt zich dat in hogere sterftecijfers.

In de Bondsrepubliek stierven tussen 2005 en 2009 per 1000 vrouwen uit deze geboortejaren 4,2. In het oosten ligt dat cijfer op 3,7. In West-Duitsland rookt 44 procent van de vrouwen van eind vijftig, in de voormalige DDR 30 procent.

De cijfers zijn opmerkelijk omdat altijd werd aangenomen dat je voor een hoge levensverwachting vooral superieure medische zorg, een hoge levensstandaard en goede medicijnen nodig hebt. Dat was in het westen duidelijk beter geregeld. Nu blijkt dat roken al deze zaken in één klap irrelevant maakt. Wie flink opsteekt, leeft gemiddeld veel kort, goede ziekenhuizen of niet.

De onderzoekers zijn zeer benieuwd naar de sterftecijfers van vrouwen geboren in de jaren zestig en zeventig. Die gaan ze de komende tijd bestuderen. In deze jaren ging het rookgedrag van vrouwen uit West-Duitsland en de DDR langzaam gelijk lopen. Dat moet terug te vinden zijn in de snelheid waarmee deze vrouwen nu sterven.