Vrijdag 13, we houden er tóch rekening mee

Rotdag voor paraskavi-dekatriaphobia lijders


geen rij 13

Het is vrijdag de 13e. Volgens bijgeloof zou dit etmaal bol staan van de negatieve energie. Gaan er grote ongelukken gebeuren?

Opmerkelijk genoeg is de kans daarop juist kleiner. Een onderzoek van Nederlandse verzekeraars enkele jaren geleden toonde aan dat op vrijdag de dertiende juist minder verkeersongelukken gebeuren, 7500 tegen 7800 normaal. Waarom is niet duidelijk, misschien zijn mensen voorzichtiger omdat ze denken dat het een ongeluksdag is.

Dat lijkt een beetje de trend op de 13e, we geloven er niet heel erg in, maar we houden er toch rekening mee. Er worden vandaag bijvoorbeeld minder huwelijken afgesloten dan normaal op een vrijdag.

Mensen reizen vandaag ook liever niet. Wie wel met het vliegtuig gaat, zal ontdekken dat er bij KLM geen rij 13 is om te zitten (afbeelding). Er is zelfs een officiële aanduiding voor mensen met een ziekelijke angst voor het getal dertien en dan vooral in combinatie met de dag dag vrijdag, zij lijden aan paraskavi-dekatriaphobia. Voor deze mensen is het vandaag dus een rotdag.

Waar het bijgeloof rond deze dag vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De meeste historici denken dat het komt omdat er 13 personen aan de tafel van het laatste avondmaal zaten. Twaalf, het dozijn, wordt numerologisch gezien als een ‘goed’, zelfs goddelijk getal. Er zijn twaalf maanden, twaalf tekens van de dierenriem. Dertien is dus één te veel, duivels zelfs. Er zijn dertien nieuwe manen in een jaar, vrouwen menstrueren dertien keer.

Opmerkelijk genoeg zijn er geen bronnen vóór de 19e eeuw waarin de verbinding tussen pech en dertien wordt genoemd. De huidige traditie van vrijdag de dertiende is waarschijnlijk begonnen door de Italiaanse componist Rossini. Hij haatte het getal dertien en vrijdagen. Dus de combinatie vond hij helemaal verschrikkelijk. Misschien is het dan ook niet zo’n toeval dat hij op vrijdag 13 november 1868 overleed.