Vriendschap door gestolen telefoon


De Amerikaan Matt Stopera was in februari 2014 aan het drinken in de kroeg, toen zijn Apple telefoon werd gestolen. Dat kon hij niet zomaar laten gebeuren. Via de iStore kwam hij bij zijn iCloud fotoarchief terecht. Daar waren allemaal nieuwe plaatjes op terecht gekomen, waarop een Aziatische man te zien was. Matt schreef over die ontdekking een grappig stuk op de site Buzzfeed. Een Chinees die dat leuk vond, vertaalde het en deelde het stuk op het Chinese sociale netwerk Weibo.

Daar ging het stuk viral. En mensen begonnen de Chinees, die poseerde voor een sinaasappelboom, te zoeken. Hij werd ‘Broeder Sinaasappel’ genoemd en werd in China net zo beroemd als Matt. Als snel werd hij gelokaliseerd in het stadje Meizhou. Matt reisde zijn telefoon achterna, naar de man die dacht dat hij een tweedehands telefoon had gekocht. Hij nam Matt mee op een reis van een week door China. De twee hebben vriendschap gesloten.

Documentairemakers willen het verhaal van Matt en Broeder Sinaasappel nu gaan vastleggen. Zowel in China als de VS is de onwaarschijnlijke vriendschap viraal gegaan.