Vrienden: meer is beter


dreamstime_xs_34413914

Als het om vrienden gaat, zijn twee beter dan één. Mensen met een grote vriendenkring hebben minder last van hoge bloeddruk, ontstekingen en overgewicht. Dat geldt voor kinderen, jongeren en ouderen. In het midden van je leven speelt vooral de kwaliteit van vriendschappen een grote rol.

Deze resultaten, ontdekt door onderzoekers van de University of North Carolina (VS), komen niet helemaal als een verrassing. Het was al bekend dat eenzame mensen een slechter immuunsysteem hebben en sneller verouderen. Wel opvallend is de dat de hoeveelheid vriendschappen in bepaalde fasen van het leven zo belangrijk is.

De hoeveelheid vriendschappen is bij jongeren bijvoorbeeld net zo belangrijk bij het voorkomen van overgewicht als veel sporten. Het eenzame dikke jongetje zal snel nog dikker worden, tenzij hij vrienden weet te maken. Bij ouderen uit zich vriendschap vooral in het tegengaan van hoge bloeddruk.

De rol van vriendschap bij jongeren kunnen de onderzoekers goed verklaren. Vrienden kunnen bepaald gedrag bijsturen, bijvoorbeeld ongezonde voeding. Dat zorgt voor gezondere levenspatronen en daarmee een beter figuur. Bij ouderen zorgen vrienden voor het doorbreken van een isolement en daarmee minder stress. Het resultaat is een gelukkige oudere, die minder hoge bloeddruk heeft.

In het drukke midden van het leven telt vooral echte vriendschap. Mensen hebben dan minder last van isolement door de omgang met collega’s, buren en anderen. Waar ze vooral behoefte aan hebben is openheid en vertrouwdheid.

Het artikel is gepubliceerd in Pnas.