Vrees voor fellere Etna


Etna

Bij de Italiaanse vulkanologische dienst gingen op 17 mei ineens allerlei alarmbellen af. De Etna begon zich te roeren volgens een verontrustend patroon. Er werden hevige bevingen geregistreerd door de seismografen, gevolgd door een serie kleinere, die in kracht afnamen. Tot de volgende hevige beving.

Dat is het patroon dat duidt op een grote uitbarsting. Inderdaad volgde later die dag een eruptie met een behoorlijke kracht. Maar dat gebeurt vaker op de Etna, de meest actieve vulkaan van Europa. Wat de vulkanologen zorgen baart, is dat de Etna aan het veranderen is.

De lava verandert sinds een paar jaar van samenstelling. Er zit steeds meer cesium, kalium, rubidium en barium in. Dat zijn stoffen die duiden op gewelddadigere erupties. Bovendien groeit de vulkaan sinds vorig jaar behoorlijk. In december was er ook al een uitbarsting waarbij de berg hoger is geworden, doordat een 300 meter hoge kegel van lava is ontstaan op de top.

Dat ging in een uitermate snel tempo, vulkanologen verbazen zich hoe het kan. Zeker sinds op 17 mei nieuwe uitbarstingen aan de gang zijn, baart die kegel bovendien zorgen. Hij is zo hoog, dat het Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia vreest dat de vulkaan daar geen druk meer kwijt kan. De kegel vormt als het ware een kurk op een fles waarin de druk zich opbouwt. Niemand weet of dat goed kan gaan.

Door de druk kan een nieuwe krater ontstaan. De Etna vormt vaker dergelijke openingen waar de druk kan ontsnappen. In 1911, 1945, 1968, 1971 en 2007 zijn er ook al zijkraters ontstaan. Kan er binnenkort weer een dergelijke zijkrater de kop opsteken? De vulkanologen houden de Etna goed in de gaten, ook al omdat er om de berg heen een dichtbevolkt gebied ligt. Als de nieuwe zijkrater in de buurt van een stad of dorp ontstaat, kunnen ze snel ingrijpen.