Vreemde flitsen op aarde gezien


epic-ice-1

Een satelliet die bedoeld is om het klimaat te bestuderen, ontdekte vreemde flitsen op aarde. Zijn het militaire experimenten? Ontploffende gassen uit de oceaan? Nee helaas, maar een bijzonder verschijnsel is het wel.

Sinds juni 2015 zweeft de DSCOVR-satelliet tussen de zon en de aarde, op ongeveer 1,6 miljoen kilometer bij ons vandaan. Instrumenten op de satelliet nemen elk uur foto’s van de aarde, en op sommige van die beelden zijn af en toe flitsen te zien. In totaal waren er in het eerste jaar van de satelliet 866 flitsen te zien, verspreid over de hele planeet.

Wetenschappers van NASA denken nu dat ze weten waar die flitsen vandaan komen. Het zijn ijskristallen die waarschijnlijk op maar liefst 8 kilometer hoogte door de lucht zweven.

Aanvankelijk dachten ze dat de flitsen gewoon zonlicht was dat op meren en ander water reflecteert. Maar toen ze beter gingen kijken, ontdekten ze de flitsen ook boven land. Daarbij was de lichtflits te groot om verklaard te worden door een reflectie in het water. IJs was de logische volgende verklaring. Om die theorie te onderzoeken moesten de onderzoekers achterhalen of de positie van de satelliet kon kloppen met een reflectie van het zonlicht op ijsdeeltjes. Dat bleek inderdaad te kloppen, waarmee is aangetoond dat het geen vreemd weersverschijnsel is.

Toen ze de hoeken nog preciezer berekenden, zagen ze dat de ijsdeeltjes bijna horizontaal in de atmosfeer moeten liggen om op die manier zonlicht te reflecteren. De hoogte van de deeltjes werd gemeten met een instrument dat de hoogte van wolken kan bepalen. Waar de flitsen optraden, werd ook hoge cirrus-bewolking gevonden van 5 tot 8 kilometer hoog. Nu het bestaan van de ijskristallen bekend is, zullen astronomen gaan onderzoeken hoe vaak de ijskristallen ontstaan. Ze willen vooral weten of het ijs invloed heeft op de aarde, bijvoorbeeld door een deel van het zonlicht af te schermen.