Vreemde crypte in Egypte


botenkamer

Wie aan Egypte farao’s denkt, ziet grote piramides voor zich, vol rijke schatkamers en gouden sarcofagen. Maar er waren ook andere heersers. Farao Senwosret III (1878 tot 1839 voor Christus) deed de dingen net wat anders dan zijn voorgangers. Zo liet hij zichzelf als oude man afbeelden en liet hij geen piramide voor zichzelf bouwen, maar een grafkelder. Nu hebben archeologen nog een merkwaardig bouwwerk van de heerser gevonden, vlak bij zijn tombe.

De 21 meter lange en 4 meter brede ondergrondse hal is een zogenoemde botenkamer, waarin farao’s afbeeldingen van hun vloot bewaarden. Die konden ze gebruiken in het hiernamaals, om strijd te leveren of voor een overtocht. In de gepleisterde wanden van de kamer zijn 120 afbeeldingen van boten te zien, waarvan sommige wel anderhalve meter lang zijn. Ook zijn op de wanden afbeeldingen van dieren en bloemen te zien.

De archeologen, werkzaam voor de University of Pennsylvania (VS), zijn heel enthousiast over de vondst omdat Senwosret een belangrijke heerser was in de Egyptische geschiedenis. Hij was zeer machtig en onderwierp lokale heersers om een centraal geleid gezag te vestigen in Egypte. Dat was goed voor de economie, die onder hem bloeide. Daardoor maakte ook de technologie een sprong voorwaarts.

Daarom is deze botenkamer zo interessant, omdat archeologen daaruit de staat van het boten-maken in Egypte kunnen afleiden. De houten modellen die ooit in de kamer hebben gestaan zijn weggerot, maar de afbeeldingen zijn behoorlijke gedetailleerd en kunnen als ijkpunt dienen voor de ontwikkeling van deze technologie. De komende tijd zullen alle afbeeldingen worden geanalyseerd.

Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Nautical Archaeology.