Vreemd fenomeen boven Hawaï


Een webcam op een telescoop in Hawaï heeft een opmerkelijke gebeurtenis in de hemel vastgelegd. Maar wat eigenlijk?

Recent verscheen deze video op het web. Je ziet de beelden van een webcam op een hoge berg in Hawaï. De camera filmt – aan de sterrenbeelden te zien – het noordoosten, dus richting het vasteland van de Verenigde Staten.

Wat je ziet lijkt op een gigantische zeepbel die opblaast en dan barst. Huh? Zien we hier een wormhole of een slag tussen twee buitenaardse wezens?

Dat zou mooi zijn, maar de oorzaak ligt waarschijnlijk dichter bij huis. Dankzij de datum en tijd onderin beeld is bekend wanneer het precies gebeurde. Op verschillende fora ging het verhaal dat de Amerikaanse luchtmacht een paar minuten voor de ‘zeepbel’ een Minuteman raket lanceerde vanuit Californië. Dat bericht bleek te kloppen.

Een vergroot beeld van de bel.

De Minuteman, een intercontinentale ballistische raket voor het transporteren van kernkoppen, heeft drie brandstoftrappen. Wat op de video te zien is, lijkt op het ontbranden van de laatste trap, die na 3 minuten in actie komt. De hete gassen van de trap zetten in de koude lucht op de rand van de atmosfeer snel uit, waardoor er een bel van brandend gas ontstaat.

Waarschijnlijk is de raket voor een test afgevuurd richting de Stille Oceaan. Vandaar dat de gasbel vanaf Hawaï te zien was. De Minuteman is al een ouder model en moet zo nu en dan worden getest om te weten of alles nog goed werkt. Het basismodel dateert uit 1964 en wordt momenteel gemoderniseerd om nog tot 2040 mee te kunnen gaan.