Vreemd: bij marathon zijn is gevaarlijk


marathon

Dat een marathon niet noodzakelijkerwijs goed is voor de gezondheid, wisten wetenschappers al. Ieder jaar sterven mensen tijdens of na het lopen van 42 kilometer en 195 meter. Maar heeft dat te maken met hun lopen, of is er iets anders aan de hand? Er zijn aanwijzingen dat er tijdens een marathon krachten vrijkomen die zelfs effect hebben op mensen die helemaal niet deelnemen.

Geneeskundige onderzoekers van Harvard Medical School (VS) ontdekten dat mensen die in de buurt van een marathon wonen en op de dag van de race een hartaanval krijgen, een 15 procent grotere kans hebben om daaraan te overlijden. Dat percentage is groot genoeg om niet als statistisch toeval te gelden. Ze zochten uit hoe dat komt en wat de marathon daaraan bijdraagt.

De uitkomst is ontnuchterend: het heeft te maken met afgezette straten. Hoewel bij marathons altijd een paar ambulances klaar staan, is de tijd om mensen naar het ziekenhuis te brengen gemiddeld 4,4 minuten langer dan op een normale dag. Dat is voor sommige patiënten net lang genoeg om permanente schade aan de hartspier op te lopen en uiteindelijk te sterven, zo schrijven de wetenschappers in het New England Journal of Medicine.

Hun vinding stelt andere onderzoeken naar doodsoorzaken bij marathons in een ander licht. Tot nu toe onderzochten medici de doodsoorzaak van marathonlopers vooral als een gevolg van fysieke uitputting. Deze uitkomst toont aan dat veel van die dode lopers gered hadden kunnen worden als ze maar sneller bij het ziekenhuis waren gekomen. De marathon mag hun hartaanval dan hebben opgewekt, de drukte er omheen zorgt voor hun dood.