Voyager is het zonnestelsel uit


Als eerste door mensen gemaakte object heeft de ruimtesonde Voyager 1 ons zonnestelsel verlaten. De sonde werd in 1977 gelanceerd en maakte een uitgebreide tocht langs de planeten Jupiter en Saturnus. Daarna zette het ruimteschip koers ons zonnestelsel uit. Nu heeft Voyager ons deel van het heelal hoogstwaarschijnlijk verlaten, blijkt uit berekeningen door de University of Iowa.

Dat Voyager zich in de buitenste schil van ons zonnestelsel bevond, was al langer duidelijk. Maar metingen van hoeveel geladen deeltjes van de zon Voyager tegenkomt, laten er geen twijfel meer over bestaan, ergens afgelopen jaar is de sonde de interstellaire ruimte in gegaan. Dat aantal is tot bijna nul gedaald.

De sonde kan waarschijnlijk nog een jaar of 9 werken, dan is de energie op. Daarna blijft Voyager vliegen, omdat er geen zuurstof is die het ruimtevaartuigje afremt. Mochten andere beschavingen het ooit vinden, dan kunnen ze de gouden plaat afspelen die aan boord is. Daarop staan dierengeluiden, Mozart en Chuck Berry. die geluiden moeten buitenaardse wezens een indruk geven hoe onze planeet klinkt. In 1977 dan.