Voorwereldlijke smeerlap


vlieg met imperiaal

Sommige spinnen doen het: modder of andere viezigheid op hun rug nemen om zich zo te camoufleren. Het is een mechanisme dat al heel oud is, weten we nu. In een stuk barnsteen is een insect gevonden dat zelfs een soort voorwereldlijke imperiaal op zijn rug had om flink veel smurrie bij zich te dragen.

Leden van de Chinese Academie van Wetenschappen schrijven in het vakblad Science Advances dat ze in een stuk barnsteen (fossiele boomhars) uit Myanmar een 110 miljoen jaar oud insect hebben ontdekt dat waarschijnlijk een voorvader is van de huidige gaasvliegen. Een check van andere barnsteencollecties wijst uit dat deze dieren ook in Libanon en Frankrijk voorkwamen.

Niet alleen konden deze vliegen zich door de smerigheid op hun rug verbergen voor vijanden, het gaf ze ook de mogelijkheid zelf prooien stilletjes te besluipen. Tot nu toe werd gedacht dat dit trucje relatief nieuw is, maar het blijkt dus al veel eerder in de evolutie te zijn uitgedacht.

Myanmar is een ware schatkamer voor paleontologen, aangezien er erg veel fossielen in de bodem zitten. Het land heeft miljoenen jaren geleden een serie vulkaanuitbarstingen meegemaakt waarbij grote delen van het land werden bedekt met een dikke laag zeer fijne as. Daardoor zijn heel veel fossielen ontstaan, waaronder veel spinnen. Ook is het land rijk aan amber, waarin af en toe spectaculaire vondsten worden gedaan. Dieren zijn er vaak volledig in terechtgekomen en perfect bewaard door de afwezigheid van zuurstof.