Voorvader Europeanen had donkere huid


Cheddar Man

De directe voorvaderen van etnische Europeanen waren veel donkerder dan tegenwoordig. Ze hadden een donkerbruine huid en zwart krullend haar, maar wel lichte ogen. Ze zagen er daarmee verdacht veel uit als Zwarte Piet. En dat niet eens zo heel lang geleden, 10.000 jaar. Op de geschiedenis van de mensheid is dat een schijntje.

De onthulling komt van genetici van University College London die meedoen aan een documentaire van de Britse zender Channel Four. Voor het programma onderzochten ze de resten van de Cheddar Man. Dat zijn stoffelijke overschotten van een twintigjarige man die zijn gevonden in Cheddar Gorge, Somerset. Die streek is ook bekend vanwege de kaas die er vandaan komt.

Maar de genetische informatie toont aan dat de man alles behalve een klassieke kaaskop was. De reconstructie die ze van hem hebben gemaakt toont een man met een zeer donkere huid, maar Europese gelaatstrekken.

Dat Europeanen ooit donkerder waren, werd altijd al aangenomen. Maar tot nu toe werd gedacht dat de mutatie naar een blankere huid al snel na de aankomst van de eerste mensen uit Afrika had plaatsgevonden. De Britten tonen nu aan dat er nog zeer laat in de Europese geschiedenis donkere mensen rondliepen. Ze zijn er van overtuigd dat Cheddar Man geen toeval was, of een puur Brits fenomeen. Ze denken dat in heel Europa donkere mensen woonden.

Hoe de Europese huid haar pigment verloor, is niet helemaal zeker. Het kan komen door de instroom van blankere mensen uit het oosten. Of een verandering van dieet heeft voor een lichte huid gezorgd. Cheddar Man deelt nog altijd DNA met 10 procent van de Britse bevolking.

De genetici kwamen tot hun conclusie nadat ze een beetje bot uit de schedel hadden weten te halen. Daarop werd een zogenoemde shotgun analyse losgelaten. Die stelt onderzoekers in staat om miljoenen genetische markers in kaart te brengen.