Voorspel tot je er bij neervalt


Spinnen en voorspel? Een rare combinatie, toch heeft een Canadese wetenschapper er onderzoek naar gedaan en iets belangrijks ontdekt.

Officieel heten ze Kogelspinnen (Latrodectus mactans). Maar over de hele wereld staan ze vooral bekend als Zwarte Weduwen. Deze spinnensoort jaagt mannen de stuipen op het lijf vanwege hun voortplantingsritueel. Dat gaat zo: meneer en mevrouw Kogelspin hebben seks. Maar in plaats van met een grijns en een peuk, eindigt het liefdesspel in een etentje: het vrouwtje eet het mannetje op.

Tot nu toe was de grote vraag hoe dat kon. De mannetjes kunnen immers weglopen of zich verdedigingen. Jeffrey Stoltz van de Universiteit van Toronto, heeft nu door wat er gebeurt, zo schrijft hij in het blad Proceedings of the Royal Society.

Het geheim van de Zwarte Weduwe is een kort voorspel. Dan heeft ze genoeg energie over om het mannetje na zijn diensten met gif te verzwakken en tot slot zijn kop eraf te bijten.

De mannetjes hebben echter een geheim wapen: de spinnenvariant van Barry White. Ze rekken het voorspel zo lang, dat het vrouwtje uitgeput is. Stoltz heeft wel rituelen van 100 minuten gemeten voor de twee spinnen elkaar gingen beminnen. Na afloop liep het mannetje gewoon weg, zonder zijn kop kwijt te raken.

Volgens Stoltz is het langdurige opvrijen een kwestie van evolutie: alleen de sterkste mannetjes hebben kracht voor een lang liefdesspel, de zwakkelingen komen gelijk tot hun hoogtepunt en worden dan afgemaakt. Zo kunnen ze minder spinnen bevruchten en dus minder nakomelingen produceren.

De Zwarte Weduwe. Foto: Just Me
De Zwarte Weduwe. Foto: Just Me