Voorkeur muggen: dikke vrouwen


Eindelijk is er antwoord op een oud mysterie. Waarom worden sommige mensen lek geprikt door muggen en anderen niet?

Het zijn slechte tijden als je een lange man of een wat vollere vrouw bent. Het muggenseizoen is in volle gang en de kleine sluipmoordenaars hebben een duidelijke voorkeur voor bovengenoemde mens-types. De redenen waarom muggen vooral worden aangetrokken tot deze twee types, zijn wel totaal verschillend.

Muggen vliegen het liefste op een meter of twee van de grond. Daardoor komen ze vooral lange mannen tegen, zo ontdekten wetenschappers van Aberdeen University en het Rothamsted Research Institute (GB). Heeft een mug honger, dan landt het insect en neemt een slokje bloed.

Een tijgermug.
Een tijgermug.

Voluptueuze vrouwen zijn de pineut omdat ze grotere hoeveelheden warmte, kooldioxide en vocht uitstoten. Muggen vinden dat zeer aantrekkelijk. Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen die niet erg fruitig ruiken, sneller worden gestoken. Ook op dat vlak zijn dikke dames in het nadeel: ze stoten relatief meer vluchtige chemicaliƫn uit die een fruitige geur laten verdwijnen.

De onderzoekers werken hard aan een nieuw anti-muggen middel. Dat moet iedereen een lekker fruitige geur geven. Het onderzoek zal volgend jaar worden gepubliceerd in het British Medical Council ‘Public Health Journal.