‘Voorgevoel bestaat’


Bestaat er toch zoiets als voorgevoel? Een Amerikaanse professor beweert dat we dingen ‘aan zien komen’.

Kop of munt? Beslis welke het wordt en gooi dan een muntje op. Volgens de Amerikaanse professor Daryl Bem, van Cornell University in New York zul je vaker de goede kant van de munt dan de slechte raden. We hebben een ingebouwd mechanisme om kort in de toekomst te kunnen kijken, zo zegt hij.

Bem deed een onderzoek waarin proefpersonen een lijst met vreemde woorden moesten leren. Het bleek dat sommige woorden beter bleven ‘hangen’ dan anderen. Laten dat nu juist de woorden zijn die later werden overhoord door het onderzoeksteam.

Als je vooruit kunt kijken, wordt het invullen van de lotto een makkie. Maar er kunnen uiteraard ook problemen ontstaan, zoals hier in de film Back to the Future. 'Hello McFly!'
In een andere test kregen de proefpersonen een computerscherm voorgeschoteld waarop een gordijn was afgebeeld. Ze mochten kiezen om het gordijn voor de linker- of de rechterhelft weg te schuiven om daarachter een erotisch plaatje te zien. Bovengemiddeld vaak kozen proefpersonen de kant waar het plaatje stond.

Humbug? Het vakblad New Scientist vond het interessant genoeg om een artikel van de professor op te nemen. Maar niet iedereen is overtuigd. Een groep psychologen van de Universiteit van Amsterdam beweert dat Bem zijn data gewoon niet goed heeft gebruikt en daardoor tot verkeerde conclusies komt.

Mocht Bem wel gelijk hebben, dan kan hij overigens zeer rijk worden. Er ligt al jaren een prijs van 1 miljoen dollar te wachten op degene die als eerste kan bewijzen dat hij of zij paranormale vermogens heeft.

Follow Faqtman on Twitter