Vooral niet jezelf zijn!


‘Laat je niet gek maken, joh!’ ‘Wees gewoon jezelf.’ Leuk advies, maar vooral op het werk houden mensen zich er niet aan.

Kijk maar eens naar je collega. Je werkt er misschien al jaren mee samen, maar weet je wel hoe hij in elkaar zit? Is het een liefhebber van Nederlandstalige muziek of van hardrock? Slaat hij zijn vrouw of doet hij geen vlieg kwaad? Stemt hij SP of VVD?

Verberg vooral je echte ik op het werk.
Tien tegen één dat je geen goed beeld hebt van de mensen waarmee je samenwerkt. Dat komt omdat mensen op hun werk niet zichzelf zijn. Onderzoekers van de University of Greenwich (GB) ondervroegen een grote groep mensen over hun gedrag thuis en in het openbaar. Daaruit bleek dat mensen op hun werk een façade ophouden; ze zijn zichzelf niet. Mensen die dat wel zijn, rapporteerden dat ze minder gelukkig waren. Waarschijnlijk verdienen ze ook minder.

Het meest onszelf zijn we – in aflopende volgorde – bij onze partner, familie en vrienden. Op het werk houden we onze gevoelens voor ons en glimlachen we beleefd als die ene zeikerige collega weer eens een flauwe mop vertelt. Ja, heel leuk Harry. Gelukkig leef jij dan weer langer.

De onderzoeksresultaten zijn bekend gemaakt op de jaarvergadering van de British Psychological Society.