Vooral geen griep krijgen


December, januari en februari zijn de maanden dat de meeste mensen verkouden worden en griep krijgen. Waarom, daar is de wetenschap niet over uit. Het is wellicht niet de kou, tijdens experimenten met mensen die in ijskoud water werden gezet, bleken ze niet sneller een kou te vatten dan mensen die lekker warm waren aangekleed. Het heeft waarschijnlijk meer te maken met dat mensen dan binnen zitten, op elkaar gepakt.

Het is dus nu oppassen geblazen. Maar wat kun je doen? Dankzij onderzoek weten we dat regelmatig en grondig handen wassen de beste methode is om niet ook te beginnen met koorts en snotteren. Of je met koud of warm water wast, maakt niet uit, is uit experimenten gebleken. Ook de afwezigheid van zeep zou je niet tegen moeten houden. Ook alleen water spoelt bacteriën weg.

Om griep en verkoudheid tegen te gaan, moet je de vochtigheid van je omgeving ook in de gaten houden. Te droge lucht maakt de slijmvliezen gevoeliger voor bacteriën. Verder is vast komen te staan dat een binnentemperatuur van ongeveer 20 graden en veel drinken van water of thee helpen om gezond te blijven. Goede voeding en slaap helpt om het immuunsysteem op peil te houden.