Vooral arme mensen zijn links


De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Het moet socialer. Nivelleren is een feest. Als je weinig geld hebt, ben je geneigd het met deze uitspraken van links eens te zijn. Maar wat als je ineens niet meer arm bent? Hamer je dan nog steeds zo op herverdeling van rijkdom en ruime sociale regelingen voor de minder bedeelden via de belastingen?

Aan de universiteit van Warwick (GB) is een studie gedaan naar de politieke mening van mensen die de lotto of de loterij wonnen. Ze concentreerden zich daarbij op mensen met weinig geld die nog nooit van hun leven rechts hadden gestemd. Een vijfde van die groep draaide als een blad aan een boom om toen hun bankrekening flink was gegroeid. De onderzoekers hebben een grondige steekproef gedaan, waarbij 4277 winnaars van geldprijzen tussen 1997 en nu werden bevraagd.

Daaruit blijkt dat hoe groter de geldprijs is, hoe meer mensen bij de volgende verkiezingen de neiging hebben om rechts te stemmen. Burgers hebben een zeer flexibele economische moraal, zo concluderen de onderzoekers. Solidariteit is een prachtig idee, zolang het om anderen gaat die jou via de Belastingdienst geld moeten geven. Worden de rollen omgedraaid, dan verdwijnen de idealen.

Een zo mogelijk nog vreemder fenomeen is dat mensen soms denken linkser te zijn dan ze eigenlijk zijn, vooral hoger opgeleiden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leicester. Mensen met een goede opleiding gaan vaak om met andere mensen met een academische bul. Ze verliezen daardoor zicht op wat links zijn werkelijk is – opheffen van inkomensverschillen, ruime uitkeringen voor mensen die niet werken. Ze houden vol socialistisch te zijn, terwijl ze het met zulke beleidsmaatregelen vaak niet eens zijn.