Voor het eerst zwart gat gefotografeerd


zwart gat

Voor het eerst is een zwart gat gefotografeerd. Met verschillende radiotelescopen in de hele wereld, gekoppeld aan een supercomputer zijn fotons gevangen die zijn afgegeven aan de event horizon, de rand van het zwarte gat. Het gat zelf trekt zo hard aan materie dat er ook geen licht uit kan ontsnappen. De aankondiging is gedaan door de National Science Foundation in de VS. Aan de ontdekking is ook meegewerkt door de Universiteiten van Amsterdam, Leiden en Groningen en Radboud universiteit Nijmegen.

De oer-zwarte gaten ontstonden kort na de oerknal door de condensatie van grondstoffen. Supermassieve zwarte gaten hebben massa’s variërend van miljoenen tot miljarden zonsmassa’s en lijken zich in het centrum van bijna alle sterrenstelsels te bevinden. Een belangrijk gebied van de moderne astrofysica is het bepalen hoe superzware zwarte gaten ontstonden: werden ze gevormd met zulke hoge massa’s of bouwden ze na verloop van tijd hun massa op?

Het Event Horizon Telescope (EHT) project probeert een beeld van een zwart gat te vangen en richt zijn blik op twee superzware zwarte gaten, een in het centrum van de Melkweg Messier 87 en de andere in onze Melkweg. Van Messier 87, op 55 miljoen lichtjaar van aarde, is nu een foto gemaakt. Het gaat overigens niet om een gewone foto, maar een gigantische hoeveelheid data die door een computer is samengesteld tot een beeld. De data is verzamelend in de eerste helft van 2017. Het duurde tot nu om het beeld te maken.