Voor het eerst mens met plantenschimmel


Tuiniers kennen de Paarse korstzwam als een grote vijand van bijvoorbeeld rozen. Deze schimmel neemt als een parasiet de plant over en doodt het organisme. Mensen hebben niets te vrezen. Dat wil zeggen: tot nu. Voor het eerst is een mens geïnfecteerd met deze plantenschimmel. Een unieke gebeurtenis.

Een 61-jarige Indiase mycoloog (paddenstoelenonderzoeker) heeft een vrij ernstig geval van de korstzwam opgelopen in zijn eigen keel. Daarmee heeft de ziekteverwekker een enorme sprong gemaakt van de ene soort organismen naar de andere. De mannelijke patiënt uit de oostelijke regio van India kwam bij een medisch centrum met hoest, een hese stem, vermoeidheid en slikproblemen. Een CT-scan van zijn nek toonde een met pus gevuld abces naast zijn luchtpijp.

Bij laboratoriumtests werden geen bekende bacteriën gevonden, maar een speciale kleuringstechniek voor schimmels onthulde de aanwezigheid van lange filamenten die hyfen worden genoemd. Ze bleken het genetisch materiaal van de Paarse korstzwam te bevatten

Schimmelinfecties zijn niet ongewoon bij mensen, hoewel er van de miljoenen bekende soorten maar een paar honderd zijn die ons veel schade kunnen berokkenen. Maar dat een plantenschimmel overspringt, is nog niet eerder vastgesteld. Of andere mensen ook deze ziekte kunnen krijgen, is nog niet bekend.