Voor geluk, deel je emoties


dreamstime_xs_32632562

Wat is het recept voor een goed huwelijk? Wat je ook doet, geen emoties oppotten. Ben je blij, bezorgd of onzeker, laat het je partner weten. Aan de universiteit van het Italiaanse Genoa trekken ze die conclusie na het volgen van 229 heteroseksuele koppels. die werden vijf maanden en twee jaar na hun huwelijksdag aan allerlei tests onderworpen.

Daarbij kwam aan het licht dat mensen vooral negatieve emoties verbergen voor hun wederhelft en dat mannen eerder volhouden dat er niets aan de hand is dan vrouwen. Terwijl juist vrouwen behoefte hebben aan gedeelte emoties, een huwelijk waarbij de man zijn kaken op elkaar houdt komt sneller in de problemen dan als de vrouw zwijgzaam is.

De belangrijkste reden waarom mensen hun emoties verbergen, is omdat ze bang zijn de relatie daardoor schade op te laten lopen. Concreet:je voelt je depressief maar bent bang dat als je daarover vertelt, je partner weg zal gaan. Wellicht op zoek naar een nieuwe liefde die niet zo negatief in het leven staat. De waarheid is echter dat partners graag willen horen als het niet goed gaat.

De onderzoekers beweren dat ze kunnen voorspellen hoe goed een huwelijk gaat, gebaseerd op vooral de wil van de man om zijn emoties te delen. Is hij een oester die zich steeds weer sluit, dan is het huwelijk in veel gevallen geen lang leven beschoren. Vooral omdat uit de studie blijkt dat vrouwen het heel goed doorhebben dat een man geheimen voor haar heeft.

De studie is gepubliceerd in het Journal of Social and Personal Relationships.