Volle maan: minder slaap


Het gebeurt niet vaak dat wetenschappers aangeven dat ze een onderzoek hebben bedacht in de kroeg bij een paar glazen bier. Toch is dat precies wat medewerkers van de Psychiatrische Klinik van de Universiteit Basel (Zwitserland) hebben gedaan.

Na afloop van een groot slaaponderzoek zaten ze bij elkaar en dronken een glas op de goede afloop. Toen ontstond het idee om alle data van het onderzoek nog eens na te pluizen, maar daar een overzicht van de maanstanden naast te leggen. Wat bleek: de maan is van invloed op onze slaapkwaliteit.

Tot grote verbazing van de onderzoekers, was de data zeer duidelijk. De proefpersonen uit het slaaplab hadden minder diepe slaap rond de volle maan. Ze deden er 5 minuten langer over om in te slapen en ze produceerden minder melatonine, het hormoon dat slapen en waken reguleert. Per nacht sliepen ze rond volle maan 20 minuten minder.

De proefpersonen sliepen in een ruimte zonder ramen, zodat ze de maan niet konden zien en er kwam geen licht van buiten in de slaapkamer. De invloed van de maan moet dus biologisch zijn. Het simpele vergelijken van slaappatronen en maanstanden leverde de Zwitsers een publicatie op in het vakblad Current Biology.