Volle maan? Gekke dromen


Mensen hebben rond een volle maan vreemdere en soms verontrustende dromen. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Britse University of Hertfordshire na analyseren van twee jaar aan data die zijn geleverd door de app Dream:On. Deze app speelt geluiden af die het droompatroon beïnvloeden en prettiger maken. Dat werkt, concludeerden de onderzoekers, behalve tijdens een volle maan.

Mensen die Dream:On hebben, werd gevraagd een beschrijving van hun dromen op te sturen. Dat gebeurde op grote schaal, miljoenen dromen werden ingestuurd en geanalyseerd. Daaruit bleek dat mensen goed te manipuleren zijn, als het om hun dromen gaat. Bij strandgeluiden dromen we inderdaad meer over de zee, terwijl natuurgeluiden dromen opleveren over bloemetjes.

Behalve rond een volle maan. Dan komen de meeste bizarre dromen voor, zo merkten de onderzoekers. Dat heeft wellicht te maken met onze slechte slaappatronen in die periode. Die zijn enkele jaren geleden ontdekt door de Zwitserse universiteit van Basel.

Een tweede ontdekking was dat mooie dromen het gevoel opleveren beter te hebben geslapen. Mensen zijn dan uitgeruster en productiever.

Het onderzoek wordt opgenomen in een nieuw boek, Night School. Auteur is de bekende Britse psycholoog Richard Wiseman.