Volgende maand morse in lucht


Vanaf volgende maand kun je in de lucht boven noordelijk Europa een bericht zien van een Japanse professor. Takushi Tanaka, professor aan het Fukuoka Institute of Technology heeft een miniatuur satelliet ontworpen die via zeer heldere LEDs een boodschap in morse uitzendt. Als het helder is, kun je dat bericht zien en ontcijferen, meldt ruimtevaartorganisatie Jaxa.

De Niwaka satelliet is maar 10 kubieke centimeter groot, maar er zitten heldere lichtjes in en een camera. Bovendien kan de satelliet worden bijgestuurd. Hij is recentelijk uit het internationale ruimtestation ISS gelanceerd en is nu bezig zijn baan om de aarde te vinden.

Oorspronkelijk zou de Niwaka alleen boven Japan zijn boodschap uitzenden, maar de Japanse ruimtevaartorganisatie heeft zo veel verzoeken uit andere werelddelen gekregen, dat ze de satelliet ook boven Europa en Zuid Amerika gaan laten vliegen. De boodschap luidt ‘Hi this is Niwaka Japan’.

Waarom doet Japan dit? Ze geven zelf toe dat het geen nut heeft, anders dan mensen interesseren voor ruimtevaart. Hou voor data Faqt.nl in de gaten.

Follow Faqtman on Twitter