Volg het witte stipje…. de Beste Optische Illusie van 2011


Ons brein is makkelijk te foppen. Dat bewijst deze optische illusie, die ook nog eens werd uitgeroepen tot de ‘beste illusie van 2011’ door de Neural Correlate Society in Florida. Deze organisatie stimuleert onder meer onderzoek naar zintuigelijke waarneming.

Kijk naar de witte stip in het midden van deze video. Je zult eerst duidelijk waarnemen dat de stippen in de ring er om heen van kleur veranderen. Vervolgens gaat de ring draaien en lijkt het alsof de stippen niet meer van kleur veranderen.

De maker van deze prijswinnende optische illusie is Jordan Suchow, een student van Harvard University. Door beweging registreren we minder goed kleuren. Voor wetenschappelijk onderzoek geven optische illusies een aardig inkijkje in de werking van ons gezichtsvermogen en brein, juist door het verschil tussen wat we denken te zien en wat er werkelijk gebeurt.

Over de precieze reden waarom in het geval van Suchows optische illusie ons brein stopt met het registreren van kleurverandering zodra er iets beweegt, kan de student vooralsnog speculeren. Misschien besluit het brein de kleurverandering te negeren omdat het aanneemt dat de stippen niet werkelijk van kleur veranderen maar dat de beweging dat suggereert. Een andere mogelijkheid is dat het brein aanvankelijk de stippen als individuele eenheden signaleert, maar zodra ze gezamenlijk in beweging komen als één object.

Op de site van de Neural Correlate Society staat de top drie beste optische illusies van dit jaar.

Beeld: Jordan Suchow