Vogels vliegen minder ver


Ganzen trekken naar het zuiden. Foto: IBM4381

Wie deze dagen naar de lucht kijkt, ziet vaak vogels in V-formatie voorbij vliegen richting het zuiden. In noordelijk Europa sterven insecten in het najaar massaal af, waardoor er niet meer genoeg voedsel is voor vogels. Minder dan 10 procent van de soorten die hier voorkomen blijft in onze regio.

De vogels die vertrekken, vliegen steeds minder ver, ontdekte het Duitse Institut für Vogelforschung. Vooral ooievaars doen tegenwoordig minder moeite. Terwijl ze tien jaar geleden nog diep Afrika in trokken, blijven ze nu hangen in Spanje. Daar eten ze hun buik vol op vuilnisbelten, waar het waarschijnlijk krioelt van de maden.

Ook blijven onze gevederde vrienden steeds vaker hier hangen, omdat ze rekenen op voer van mensen. Dat zien de Duitsers vooral bij spreeuwen. Gek genoeg lijken merels, die normaal op één plek blijven, zich wel steeds vaker aan de migratie te wagen. Sommige merels trekken een stuk naar het zuiden in het najaar om te overwinteren.

Hoe de vogels weten waar het zuiden is, werd door studies de afgelopen jaren steeds beter duidelijk. De vogels ‘voelen’ het aardmagnetisch veld met een orgaan in hun snavel. Tijdens hun reis gebruiken ze visuele informatie om correcties te maken en via veilige plekken het zuiden te halen.

Follow Faqtman on Twitter