Vogels profiteren van straling


Toen de reactor in Tsjernobyl (toen Sovjet Unie, nu Oekraïne) in 1986 ontplofte, ging het gebied rond de kerncentrale op slot. Niemand mocht er meer wonen omdat er veel te veel straling is. Een ecologische ramp werd verwacht, maar er zijn tekenen van hoop. Onderzoek naar vogels rond de kerncentrale toont aan dat ze fitter en groter zijn dan exemplaren die buiten het radioactieve gebied wonen.

In het wetenschappelijke vakblad Functional Ecology schrijven Franse onderzoekers dat ze 150 vogels van 16 soorten hebben gevangen in de sperzone bij de reactor. Die werden bloed, sperma en veren afgenomen; ook werden ze opgemeten. Tot verbazing van de Fransen hadden de vogels een hoge concentratie Glutathion in hun bloed. Dat is een anti-oxidant en detoxificant die van nature in zoogdieren voorkomt, en zorgt dat we schadelijke stoffen uitscheiden.

De Fransen vermoeden dat het een geval van snelle evolutie is; vooral dieren die veel Glutathion in hun bloed hadden, overleefden de straling. Ze gaven die eigenschap over aan hun nageslacht. De stof beschermt ze tegen schade aan het genetisch materiaal. Doordat veel roofdieren uit het gebied zijn verdwenen, kunnen de vogels groter groeien.

Dezelfde onderzoekers willen nu ook de wildpopulatie rond Fukushima in de gaten gaan houden. Wellicht dat vogels daar ook zichzelf aan weten te passen aan de hogere doses van straling.