Vogels plannen maaltijden vooruit


Vlaamse gaaien blijken bij het voedsel verstoppen rekening te houden met hun lievelingshapje in de toekomst.

Dat kraaiachtigen tot de slimste vogelsoorten behoren, wisten biologen al langer. Vooral Vlaamse gaaien, bruinige vogels met felblauwe strepen op de vleugels die momenteel in het bos zijn te zien, lijken een behoorlijk stel hersens te hebben. Dat moet ook wel, want gaaien verstoppen om de winter mee door te komen op tientallen plekken voorraadjes eikels en beukennootjes. En die vinden ze, weken of maanden later, feilloos terug.

Vlaamse gaai: waar, wat, en voor wanneer verstoppen?

Vlaamse gaaien lijken dan ook ideale vogelsoorten om de controversiële theorie te testen, dat ook dieren ´vooruit´ kunnen plannen in het aanleggen van voorraden. Verstoppen dieren voedsel dat in de toekomst belangrijk voor ze is, in plaats van alleen voedsel dat zij op het moment zelf willen eten? Daarvoor moeten dieren zich in gedachten in hun toekomstige behoeften en wensen kunnen verplaatsen, en die eigenschap is volgens veel onderzoekers uniek menselijk.

Maar volgens een deze maand verschenen studie hebben Vlaamse gaaien geen moeite met een mentaal sprongetje in de toekomst. Vier gaaien kregen aan de universiteit van Cambridge (V.K.) een speciale training. Eerst werden zij gevoerd met hun favoriete voedsel, rozijnen óf pinda´s, maar dan vermalen – de dieren konden zich er vol van eten, maar het niet verstoppen. Daarna mochten de gaaien hele pinda´s en rozijnen verstoppen in twee bakken met korrelmateriaal. Wanneer zij voedsel verstopten afhankelijk van de huidige toestand, dan was de verwachting dat zijn vooral het andere voedsel zouden verstoppen dan dat waar zij vol van waren.

Maar dat gebeurde niet. De dieren hadden geleerd dat na enige tijd, wanneer zij honger hadden, een van de bakken dichtging. Verrassend genoeg hielden de gaaien daar rekening mee, en verdeelden het voedsel zo over de bakken, dat zij in de toekomst van beide voedselsoorten konden eten. De vogels verplaatsten zich volgens de onderzoekers in hun toekomstige voedselbehoefte, volgens onderzoekers Lucy Cheke en Nicola Clayton.

Bron: Biology Letters Online, 2 november; Beeld: Dreamstime.