Vogelbrein = dinobrein


Archaeopteryx
Archaeopteryx

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar dat lieve musje en die brutale ekster buiten stammen allebei rechtstreeks af van de dinosauriërs. Paleontologen weten dat al langer. Je kunt dat onder andere zien aan de schedel die vogels hebben. Die is hetzelfde als de schedel van de Archaeopteryx (foto), een relatief recente vliegende dino. In deze schedel past het grote brein dat nodig is voor vliegen.

Alleen blijken nu ook andere dinosauriërs een dergelijke schedel te hebben. Dat zeggen onderzoekers van het American Museum of Natural History in het vakblad Nature. Het gaat om dino’s die evolutionair ver voor de Archaeopteryx zaten. Het brein van het musje is daarmee rechtstreeks terug te voeren op de enorme dinosauriërs die ooit over de aarde struinden. De Archaeopteryx is daarmee onttroond als transitiedier tussen de dino’s en moderne vogels.

De vinding betekent dat sommige dinosauriërs ook al een groot brein hadden ten opzichte van hun lichaam. Wellicht zelfs dat er voor de Archaeopteryx al dino’s waren met het vermogen om te vliegen. Er zijn namelijk ook andere fossielen gevonden van dinosauriërs met vleugels en veren.