Vogel 14.000 kilometer van huis


Opwinding onder vogelaars: boven de Noordzee is een wenkbrauwalbatros gezien. Die komt van erg ver. Van deze vogels is onder andere een kolonie bekend op de Falklandeilanden, voor de zuidkust van Argentini├ź, maar ze komen ook bij Nieuw-Zeeland voor. Nu lijkt deze eenzame vogel neergestreken te zijn op het Duitse eiland Helgoland, maar hij is ook al gezien boven Denemarken en Zweden.

Dat betekent dat de albatros minstens 14.000 kilometer van huis is. Hoe hij hier is gekomen en waarom, daarover tasten biologen in het duister. Een verklaring kan zijn dat hij achter voedsel aan is gegaan en daarbij steeds verder van huis is gekomen.

Waarschijnlijk was de huidige albatros vorig jaar ook al boven de Noordzee te zien. Er kwamen toen van vogelaars berichten over een grote vogel die ze niet goed konden herkennen. Toen werd de vogel ook al gezien in de buurt van Helgoland, dat met zijn steile kliffen een ideale plek is voor deze vogel. Daar kon hij wel eens lang blijven, albatrossen kunnen erg oud worden. Er zijn exemplaren bekend van 60 jaar.