Voetschimmelcrème tegen MS?


Een opmerkelijke vondst in een Amerikaans laboratorium: een huismiddeltje werkt verdacht goed tegen de ziekte MS. Een team aan de Case Western Reserve University in Ohio heeft 700 veelgebruikte geneesmiddelen getest om te zien of één er van ook de ziekte Multiple Sclerose zou beïnvloeden. Bij het middel miconazole bleek dat het geval. Deze stof wordt vaak gebruikt tegen voetschimmel en eczeem en zit onder andere in Daktarin.

MS ontstaat doordat het lichaam myeline afbreekt. Dit middel speelt een belangrijke rol bij het doorgeven van zenuwprikkels. In vergevorderde stadia van deze ziekte raken mensen erg moe en ze hebben grote moeite om zich te bewegen. Ook loopt het gezichtsvermogen soms terug. Het verloop van de ziekte kan erg grillig zijn.

Miconazole helpt de zenuwen om het afgebroken myeline te herstellen, blijkt uit de eerste tests met muizen. Waarschijnlijk stimuleert de stof stamcellen om de reparatie uit te voeren. Als dat zo is, kan dit middel eventueel zelf bestaande beschadigingen helemaal ongedaan maken en mensen genezen van MS. De onderzoekers waarschuwen wel dat ze nog meer tests bij menselijke proefpersonen moeten doen voor ze dit als therapie kunnen aanraden.

Toch noemen ze de vinding ‘een van de meest veelbelovende ontwikkelingen’ in de strijd tegen de ziekte. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Nature.