Voetbalspelletjes maken agressief


Voetbalspelletjes maken agressiever dan gewelddadige schietspellen, blijkt uit Brits onderzoek.

Nadat Tristan van de Vlis een bloedbad aanrichtte in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan de Rijn, laaide het debat rond gewelddadige schietspelletjes hevig op. Tristan was namelijk groot fan van het spel Call of Duty: Modern Warfare 2, en zou zich door deze game hebben laten inspireren. Onderzoekers van de Universiteit van Huddersfield in Groot Brittannie tonen echter aan dat virtueel moorden geen agressie uitlokt.

Onderzoek toont aan dat virtueel vermoorden niet leidt tot agressie

De psychologen Simon Goodson en Sarah Pearson waren benieuwd hoe mensen emotioneel en lichamelijk reageren tijdens het spelen van een gewelddadig schietspel en een voetbalgame. Veertig mannelijke en vrouwelijke proefpersonen werden achter een spelcomputer gezet. Ondertussen werd hun hartslag , ademhaling en hersenactiviteit gemeten. En wat bleek? Iemand virtueel afslachten veroorzaakte weinig hersenactiviteit, maar bij een goal of fout tijdens het voetballen gebeurde het tegenovergestelde.

Professor Goodson concludeert dat ons brein tijdens het spelen van een gewelddadige game heel duidelijk onderscheid kan maken tussen realiteit en fantasie. Het vermoorden van een computerpersonage is zo irreëel, dat ons brein dat ook als zodanig erkent en daarom heel matige activiteit vertoont. Het spelen van een voetbalgame daarentegen maakt dezelfde gevoelens los als het kijken naar een voetbalwedstrijd. De speler herkent deze situatie uit het echte leven, en het lijkt alsof hij er zelf bij aanwezig is. Het hogere realiteitsgehalte veroorzaakt agressievere reacties in het brein en lichaam.

Je kunt je alleen afvragen of agressie tijdens het spelen van een voetbalgame ook leidt tot agressie in het echte leven, of dat het juist een gezonde manier is om latente agressieve gevoelens te ontladen?

Bron: De resultaten zullen aan het einde van deze week gepresenteerd worden tijdens de jaarlijkse conferentie van de British Psychological Society in Glasgow, Schotland. Foto: Scott Griessel, Dreamstime