Voetballers harder tegen gelijkwaardige tegenstander


dreamstime_xs_35295817

Spelers van Ajax maken meer overtredingen tegen voetballers van PSV dan tegen collega’s van bijvoorbeeld RKC. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteiten van Groningen en Amsterdam na bestudering van wedstrijden in de Duitse Bundesliga en de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Net als veel dieren, maken de voetballers een inschatting van hun tegenstander en passen hun gedrag daar op aan.

Als een ploeg een gelijkwaardige tegenstander treft, gaat het er harder aan toe. Logisch, harder spel betekent meer risico. Een speler kan zelf bij een tackle geblesseerd raken of een rode kaart krijgen. Dus doe je het tegen een mindere tegenstander rustiger aan, omdat je die wedstrijd waarschijnlijk toch wel wint. Maar bij de strijd om een plaats op de ranglijst worden de scheermessen aan de schoenen gebonden, dan gaat het er echt om.

De onderzoekers analyseerden 1530 Duitse voetbalwedstrijden uit twee recente seizoenen en 1230 basketbalwedstrijden. Bij het voetbal begingen topteams tegen mindere elftallen 12 procent minder overtredingen; basketballers maakten 4 procent minder overtredingen.

Uit eerder onderzoek blijkt dat de testosteronspiegel van voetballers vlak voor de wedstrijd stijgt. Hoe gevaarlijker de tegenstander voor je plek op de ranglijst, hoe meer testosteron een speler heeft en hoe agressiever hij kan worden.

Het onderzoek staat in het huidige nummer van het vakblad Biology Letters.

Follow Faqtman on Twitter