Voetbalkennis helpt uitslag niet voorspellen


voebalkenners

Wie is sterker, Ajax of de Spurs? Liverpool of Barcelona? Wie zal de Champion’s League winnen? Jouw inschatting is waarschijnlijk net zo goed als die van Johan Derksen of René van der Gijp. Grote kenners van de voetbalsport blijken namelijk niet beter in het voorspellen van uitslagen en kampioenen dan absolute leken.

Onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv lieten drie groepen de uitslagen van de tweede ronde van de Champion’s League voorspellen. De eerste groep bestond uit gokkers, mensen die veel geld inzetten op wedstrijden. De tweede groep waren grote liefhebbers van de sport, die in een test hadden bewezen alles over voetbal te weten. Absolute leken vulden de derde groep; mensen zonder enige kennis van het spel.

Het bleek dat alle groepen even goed – of eigenlijk slecht – waren in het voorspellen. Zelfs mannelijke gokkers en vrouwelijk leken, mensen die werden gezien als de extreme uiteinden van het kennisspectrum, waren even goed.

Volgens de onderzoekers kunnen deze gegevens worden gebruikt bij het behandelen van mensen die zijn verslaafd aan gokken op sportwedstrijden. Deze gokkers spenderen veel tijd en geld aan het bestuderen van zelfs de kleinste details van de voetbalsport. Ze denken dat ze op die manier een voordeel kunnen opbouwen waarmee een betere gok is te maken. De onderzoekers noemen dat de ‘illusie van controle’. Maar het blijkt precies dat: een illusie.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Psychopathology.